Nekaj nasvetov za učinkovito varčevanje

Preberite nekaj nasvetov o tem, zakaj in kako začeti z varčevanjem. Varčevanje je učinkovitejše sredstvo za nakupe od kredita, saj pri njem obresti delajo za vas. Vse kar za to potrebujete, je načrtovanje in malo potrpljenja. Poskusite!

 

Ne varčujte na kredit! 

Preverite, če si lahko varčevanje dejansko privoščite. Če ste na svojem bančnem računu redno v minusu, se vam varčevanje ne splača. Tudi če še odplačujete potrošniški kredit ali dolgujete banki z naslova posojilne kartice, je priporočljivo najprej poravnati te dolgove, šele potem pa varčevati. Ne pozabite: kreditne obresti so praviloma višje od varčevalnih. Če za svoj izredni limit mesečno plačujete 8-odstotne obresti, potem z vašim 3-mesečnim depozitom z 0,5-odstotno obrestno mero izgubljate denar.

 

Izberite pravi trenutek!

Morate se dobro odločiti, kdaj sprostiti svoje varčevanje. Če v naslednjih letih pričakujete pomembne dogodke in stroške, povezane z njimi (poroka, rojstvo otroka, nakup stanovanja, neodvisnost, itd.), poskusite varčevanje urediti tako, da ga boste lahko izkoristili za ta namen. Tako boste potrebovali manjši znesek kredita. Najetje premostitvenega kredita ali kazen za predčasen zaključek varčevanja pomenita vsaj izgubo obresti.

 

Ne vežite se za predolgo obdobje! 

Tudi če varčujete dolgoročno, na primer za dodatno rento po upokojitvi, je priporočljivo varčevati v etapah. Tako lahko sproščena sredstva, ko mine obdobje varčevanja, po nekaj letih investirate tja, kjer se vam najbolj splača. Nihče ne ve, kaj bo na nestanovitnih finančnih trgih čez deset let pametna odločitev. Izogibajte se varčevanju ali naložbam, ki vas vežejo za desetletja!

 

Redno ustvarjajte prihranke! 

Preverite, koliko vašega mesečnega dohodka lahko redno privarčujete. Ne pozabite, da tudi redno varčevanje majhnih mesečnih vsot dolgoročno ustvari lepe prihranke.

 

Donos proti varnosti 

Obresti, torej donosi vezanih vlog in drugih oblik varčevanja, se mnogim zdijo zelo majhne. Želijo si visokega donosa, ki ga obljubljajo ponudniki vzajemnih skladov in drugih vrednostnih papirjev. Ne pozabite, da so različne oblike varčevanja praktično 100-odstotno varna naložba. Vaš vložek je zavarovan z jamstveno shemo (do konca leta 2010 celo v polni višini), prav tako pa je natančno določena obrestna mera, se pravi da je znano, kolikšen bo donos iz varčevanja. Vsako varnost je treba plačati, to pa se zrcali v manjši obrestni meri. Pri naložbah praviloma nista zavarovana niti vložek niti donos, kar so v preteklih letih občutili že mnogi. Če nočete tvegati, ostanite zvesti varčevanju.

 

Vedno preberite pogodbo!

Nič ni bolj dolgočasnega kot branje pogodbe in splošnih pogojev. Še posebej če ste videli ali prebrali oglas in vam je finančni svetovalec vse »tako razumljivo« razložil. Ne pozabite, da lahko v oglasih obljubljajo marsikaj ter da svetovalca obljubljene zahteve v ničemer ne zavezujejo. Na koncu o vsem odloča pogodba. Ko ste jo podpisali, je za pritožbe večinoma prepozno. Preprečite, da bi finančni ponudnik vašo odgovornost za prihodnost izkoristi za lastno bogatenje. Že ko se odločate za preprosto varčevanje, se pozanimajte o vseh pogojih in stroških.

 

Izogibajte se investicijam, ki jih ne razumete!

Visok donos in davčne prednosti so stalno prisotna vaba za potrošnike, ki niso povsem prepričani, kam s privarčevanim denarjem. Ne pozabite, da visok donos pomeni tudi veliko tveganje. Vedno natančno povprašajte o lastnostih naložbenih produktov, ki vam jih ponujajo. Če jih ne razumete, se zanje preprosto ne odločite. Naj vam ne bo žal za takšno izgubljeno priložnost, saj boste s to odločitvijo zelo verjetno veliko privarčevali.

 

Kako je lahko videti dober varčevalni načrt?

  • Rešite se iz dragega limita na vašem bančnem računu!
  • Odločite se za varčevanje zneska v višini vašega enkratnega ali dvakratnega neto mesečnega dohodka na računu, ki je hitro dostopen.
  • Dolgoročno (2 do 6 let) varčujte vsoto, ki ustreza ceni vašega naslednjega avtomobila.
  • Ko ste izpolnili te cilje, se posvetite dolgoročnejšim naložbenim možnostim.

Seveda je vaša varčevalna strategija zaradi osebne situacije, ciljev in načrtov lahko drugačna.

Izkoristite moč obresti!

 

Z majhnimi prihranki lahko ustvarimo velik zaslužek. Predstavljajte si, da na mesec privarčujete 20 EUR, vam to v 10 letih pri 0,01% obrestni meri nanese več kot 2450 EUR! Pri varčevanju na dolgi rok služite z obrestmi iz vloženega kapitala in z že pripisanimi obrestmi. Če že takšen znesek naredi takšno razliko, razmislite še o drugih načinih varčevanja.

 

Ne trošite na kredit!

Izogibajte se financiranju s kreditom, posebej pri nakupu potrošniškega blaga in storitev. Nepotrebno zadolževanje obrne moč obresti proti vam. Pri nakupu novega pralnega stroja ali plačilu dopusta boste deležni velikega popusta, če ga boste financirali z varčevanjem in ne s kreditom. Od nakupa na kredit bo imela največ koristi vaša banka. 
 

Vir: Zveza Potrošnikov Slovenije

 

 

Izvajanje naših storitev:

 

nam je že zaupalo že več 600 naročnikov iz več kot 110 držav! Pridružite se jim tudi vi! Čim prej nas kontaktirajte, kajti gre za vaš denar!