Vse manj brezposelnih

Bruto domači proizvod (BDP) se je v drugem letošnjem četrtletju na letni ravni realno zvišal za 4,4 odstotka. "Nadaljuje se že tri leta dolgo obdobje hitrejše rasti,” so ugotovili na vladnem Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar).

Za visoko gospodarsko rast je najbolj zaslužen izvoz, kjer se nadaljuje visoka rast, spodbujena z rastjo povpraševanja na tujih trgih in izboljševanjem konkurenčnega položaja slovenskih podjetij. Z njim tesno povezana je tudi nadaljnja rast proizvodnje v predelovalnih dejavnostih, med katerimi je že tradicionalno največ izvoznikov.

Dobra novica prihaja tudi za podjetja, ki so osredotočena na slovenski trg. Še naprej se krepi domača potrošnja, v drugem četrtletju se je povečala za 3,7 odstotka, potem ko je bila že rast v prvem četrtletju 5,6-odstotna.

Bruto investicije so šle medtem v drugem četrtletju glede na enako obdobje lani navzgor za 7,4 odstotka, k čemur so največ prispevale investicije v zgradbe in objekte ter investicije podjetij v stroje in opremo.