Vpliv ukrajinskega konflikta na svet

Dogajanje v Ukrajini bo nedvomno pomembno vplivalo na svetovno rast, tako v gospodarskem kot družbeno-ekonomskem smislu«, je napovedala Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) v spomladanskem vmesnem poročilu o vplivih rusko-ukrajinske vojne na gospodarstvo v naslednjih nekaj letih.

 

war in ukraine

 

OECD je že spomladi izdal opozorilo, da bodo poleg humanitarne krize, ki jo povzročajo ukrajinski vojni begunci, vedno večje tudi gospodarske posledice, zlasti glede surovin, svetovnega BDP in inflacije. Konflikt še naprej močno vpliva na globalne cene surovin in energentov, zaupanje v svetovno gospodarstvo in finančne trge se je skrhalo. Zmotili se niso niti pri naslednjih napovedih:

  • dokler traja konflikt v Ukrajini, naj bi se cene nafte gibale okrog 100 ameriških dolarjev; mednarodne sankcije na ruski izvoz bodo še dodatno odvračale trgovce od ruske nafte,
  • po 5-kratni podražitvi v letu 2021, se bo cena plina letos v povprečju dvignila za vsaj 50 %, pri čemer je najbolj omejena dobava plina v Evropi, kar povečuje strah pred bližajočo se zimo 2022,
  • Rusija je pomembna proizvajalka številnih kovin, kot so nikelj, titan, paladij in aluminij; dokler bo trajal konflikt z Ukrajino, bo se bo nadaljevalo njihovo pomanjkanje in posledična rast cen,
  • opazen je bil že skok cen kmetijskih pridelkov, kot so pšenica, koruza, ječmen in ogrščica; Ukrajina in Rusija skupno predstavljata več kot četrtino svetovne pridelave pšenice, zato bodo nadaljnje motnje črnomorskih ladijskih poti povečevale pritisk na cene žita.

 

Vojna v Ukrajini, zapore na Kitajskem, motnje v dobavni verigi in tveganje stagflacije ovirajo gospodarsko rast. Za mnoge države se bo težko izogniti recesiji.

 

Britanski inštitut za ekonomske in socialne študije je po svojem Globalnem ekonometričnem modelu NiGEM spomladi ocenil, da bo omenjena situacija do konca leta 2022 povišala globalno inflacijo za približno tri odstotne točke, globalni BDP pa naj bi nazadoval za en odstotek v primerjavi s predvojnimi modeli.

 

Mednarodni denarni sklad (IMF) glede inflacije opozarja, da predstavlja veliko tveganje za svetovno gospodarstvo, ki mu botruje rast cen hrane in energije ter ozka grla v dobavnih verigah in pomanjkanje delovne sile. Zaradi globalne rasti inflacije so centralne banke agresivno zvišale obrestne mere, vendar s tem ovirajo gospodarsko rast in povzročajo inflacijske šoke, ki so že milijone nemočnih posameznikov in podjetij po vsem svetu pahnili v finančno stisko. IMF je zato znižal napoved rasti svetovnega BDP in opozoril, da se nevarno približujemo recesiji. Inflacija naj bi se po njihovih predvidevanjih spustila na predpandemično raven šele do konca leta 2024. .


Converta je partner skupine TCM, vodilne na svetu pri storitvah mednarodne izterjave dolgov. Skupina TCM je edinstveno globalno združenje lokalnih agencij za izterjavo dolgov in specializiranih odvetniških pisarn, zato vam lahko na enem mestu ponudimo hitro, strokovno in etično mednarodno izterjavo. Ne odlašajte in izterjajte svoj denar pravočasno! Fokusirajte se na vaš posel, mi bomo poskrbeli za izterjavo.