Podjetja družine Janković se odpisujejo dolgove

Damijan Janković, sin ljubljanskega župana Zorana Jankovića, je v mesecu marcu v poenostavljeno prisilno poravnavo poslal podjetji Electa Holding in Electa Naložbe.

Jankovič

To je naredil manj kot leto dni po tem, ko se je na enak način lotil reševanja nakopičenih dolgov svojega glavnega podjetja Electa Inženiring. Slednje je že v lanskem letu uspešno prestalo omenjeni insolvenčni postopek in z njegovo pomočjo odpisalo veliko večino obveznosti.

Enak načrt je Damijan Janković ubral pri podjetjih Electa Holding in Electa Naložbe. Predlagal je 95-odstotni odpis več milijonov evrov vrednega dolga, preostalo pa bi poplačal v nekaj manj kot štirih letih.

Pri potrjevanju postopkov bo imel znova ključno vlogo Jan Bec, lastnik podjetja Glanc. Gre za starega znanca družine Janković. V preteklosti je vodil enega od Electinih podjetij. Že lani je pomagal pri reševanju Electe Inženiringa pred upniki. Njegovo podjetje je imelo največ terjatev, s tem pa tudi največ glasov pri odločanju o odpisovanju dolgov.

Electa Holding je krovno podjetje družine Janković in je uradno v lasti Damijana in Jureta Jankovića. Njegovo glavno premoženje je podjetje Electa Inženiring, ki se ukvarja z investicijskim inženiringom.

Electa Naložbe je medtem želela graditi nepremičinski projekt na Ljubljanskem barju. V lasti je imela več kot pet hektarjev veliko zemljišče, na katerem so želeli za vnaprej izbranega kupca zgraditi 32 milijonov evrov vredno Vrtno mesto Sibirija.