Končali agonijo gradbenega podjetja MARC

Marc Ajdovščina v stečaju

Po treh letih je končana agonija gradbenega podjetja MARC iz Ajdovščine.

Podjetje je še v letu 2011 ustvarilo več kot 15 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje, nato pa zašlo v hude finančne težave. Reševalo jih je s prisilno poravnavo in 50-odstotnim odpisom terjatev. Upniki so jo leta 2014 tudi potrdili, vendar zaman.

 

Medtem ko se je prvi mož Andrej Marc dogovarjal o vstopu novega partnerja v lastništvo in hipotekarne upnike prepričeval, naj pospešijo prodajo poslovno nepotrebnega premoženja, je Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) vložila zahtevo za stečaj.

Vmes se je podjetje preimenovalo v Trampa, njeno vodstvo pa je najprej vložilo predlog za začetek postopka poenostavljene prisilne poravnave in nato trikrat neuspešno predlagalo še uvedbo ponovne prisilne poravnave. V začetku letošnjega leta je sodišče ugodilo DUTB in poslalo MARC v stečaj.

Ajdovsko gradbeno podjetje in Andrej Marc sta se sicer v letu 2015 znašla na zatožni klopi zaradi poslovne goljufije, ker da Krasinvestu nista poravnala za 19.800 evrov obveznosti. Po poplačilu dolga je tožilstvo umaknilo obtožnico.