Izzivi pomanjkanja tuje valute v Egiptu

 

Egipt se trenutno sooča s pomanjkanjem trdne valute, ki ga povzročajo napete mednarodne klime, zmanjšani prihodki in visok dolg (inflacija). Gospodarsko krizo v državi, odvisni od uvoza, je dodatno vzpodbudila ruska invazija na Ukrajino lani, kar je destabiliziralo ključno oskrbo s hrano ter povzročilo nemirne svetovne trge.

 

Posledice pomanjkanja tuje valute občutijo tako gospodarstvo kot tuja podjetja v Egiptu. Egiptovske banke ne morejo več opravljati bančnih nakazil v evrih ali ameriških dolarjih, saj ne prejemajo dovolj trdne valute od Centralne banke Egipta. Dobave tako ostajajo neplačane, čeprav imajo egiptovska podjetja sredstva za njihovo poravnavo.

 

Gospodarsko krizo v državi, odvisni od uvoza, je dodatno vzpodbudila ruska invazija na Ukrajino lani, ki je destabilizirala ključno oskrbo s hrano in povzročila nemirne svetovne trge.

 

Vlagatelji so potegnili milijarde iz kairskih deviznih rezerv, ki jih še vedno podpirajo depoziti bogatih zalivskih zaveznikov, katerih obljube o nakupu egiptovskega državnega premoženja pa niso dosegle vladnih ciljev. Vse to vpliva na bančna nakazila kar vključuje:

  • uvoz (predplačilo, dokumentarni inkaso, akreditivi ali plačila na odlog)
  • plačila storitev tujih dobaviteljev
  • prenosi dobičkov egiptovskih podružnic na tuje matične družbe

 

Dogaja se da podjetja, ki so že opravila dobave, dlje čakajo na plačilo. Nove dobave pa so pogosto popolnoma opuščene. Na žalost trenutno ni jasno, kdaj se bodo razmere normalizirale. Egipt sprejema različne ukrepe, da bi obvladal situacijo, vendar v tem trenutku rešitve ni videti.

 

V poslovnih odnosih z Egiptom vam svetujemo, da predhodno proučite trenutno stanje tudi s svojimi lokalnimi partnerji.