Izterjava v tujini

Ko se podjetje odloči za pogodbeno sodelovanje s poslovnim partnerjem, je ključnega pomena, da se še pred podpisom pogodbe o njem ustrezno pozanima. Torej preveri, ali je poslovni partner plačilno sposoben in likvidnost ter kakšen je njegov finančni položaj.

V nasprotnem primeru obstaja veliko tveganje, da račun ne bo poravnan v roku in se bo v želji po plačilu dolgovanih sredstev potrebno osebno obrniti na dolžnika. V kolikor ima ta sedež v tujini, bo postopek dolgoročen, zelo verjetno pa sploh ne bo uspešen.

Neporavnan račun

Za to, da dolžnik terjatve ne poravna v roku, obstaja več možnosti. Morda se ne zaveda, da ni poravnal računa, tako da zadostuje že dopis ali telefonski klic. Toda veliko večja je verjetnost, da dolžnik v tujini namenoma ni poravnal računa. Meni, da bi bila izterjava v tujini predraga in preveč zapletena, da ne poznate tujega jezika in zakonodaje, tako da boste raje odnehali in se sprijaznili z neplačilom ter terjatev odpisali.

Zato je najbolje, da zadevo predate posebej za to uposobljeni agenciji, kot je Converta, saj ima izkušnje z izterjavo v tujini. Najbolj učinkovita je namreč lokalno izvedena mednarodna izterjava, ki jo zagotavljajo le redki.

Lokalni partnerji

Ničesar ne bomo prepustili naključju in pazili, da ne bo prišlo do zastaranja terjatev, s tem pa do previsokih stroškov. Pri unovčevanju zapadlih terjatev v določeni državi se bomo obrnili na tamkajšnje partnerske agencije in odvetniške družbe, ki so vredne zaupanja. Pri tem bomo izkoristili tudi članstvo v mednarodnem združenju za upravljanje s terjatvami.