Industrijska podjetja s polno paro naprej

Industrijska podjetja v Sloveniji so v lanskem letu prodala za okoli 21,3 milijarde evrov proizvodov in storitev, kar je šest odstotkov več kot leto prej, kažejo podatki statističnega urada. Več kot tri četrtine prihodkov so ustvarila s prodajo v tujini.

Najmočnejša panoga med predelovalnimi dejavnostmi je bila proizvodnja kemikalij, kemičnih izdelkov (14 odstotkov vseh prihodkov), v kateri delujejo podjetja, kot so AquafilSLO, Helios, Cinkarna Celje, Henkel, Frutarom Etol, JUB in TKK Srpenica.

Sledili sta proizvodnja električnih naprav (13 odstotkov), kjer prednjačijo Gorenje, Hella Saturnus in BSH Hišni aparati, ter proizvodnja živil (10 odstotkov), kjer so največji Droga Kolinska, Perutnina Ptuj, Ljubljanske mlekarne, Žito in Celjske mesnine.

Najuspešnejša je bila proizvodnja motornih vozil, prikolic in polprikolic (13 odstotkov), s čimer se ukvarjajo Revoz, Adria Mobil, Mahle Letrika in Carthago. Sledila je proizvodnja električnih naprav (12 odstotkov).

 

Proizvodnja pijač

Na domačem trgu so največji delež prihodkov ustvarili proizvajalci pijač (79 odstotkov), to so Pivovarna Laško Union, Radenska in Dana, sledili sta proizvodnja živil (73 odstotkov) ter dejavnost tiskanja in razmnoževanja posnetih nosilcev zapisa (61 odstotkov). V tej dejavnosti delujejo Leykam tiskarna, Cetis, INO in Etiketa.