Gospodarsko razpoloženje

Kljub okrevanju slovenskega gospodarstva, ki ga poganja rast izvoza in zasebne potrošnje, je v mesecu aprilu prišlo do poslabšanja gospodarskega razpoloženja.

Kazalnik gospodarske klime, ki ga izračunavajo na statističnem uradu (Surs), je znašal 11,8 odstotne točke in bil za 0,7 odstotne točke nižji kot prejšnji mesec.

Na njegov padec na mesečni ravni sta vplivala zaupanje v predelovalnih dejavnostih (-1,3 odstotne točke) in zaupanje v trgovini na drobno (-0,6 odstotne točke). Medtem so pozitivno nanj vplivali zaupanje potrošnikov (+0,7 odstotne točke), zaupanje v storitvenih dejavnostih (+0,3 odstotne točke) in zaupanje v gradbeništvu (+0,2 odstotne točke).

Do zaskrbljujočega padca zaupanja je prišlo v predelovalnih dejavnostih, na kar so v največji meri vplivala bolj pesimistična pričakovanja glede proizvodnje.

Izkoriščenost proizvodnih zmogljivosti podjetij je bila v aprilu 85,6-odstotna ali za 0,9 odstotne točke višja kot v januarju. V 85 odstotkih podjetij so bile proizvodne zmogljivosti v povprečju izkoriščene več kot 71-odstotno, v 66 odstotkih podjetij pa več kot 81-odstotno. Toda podjetja za naslednje tri mesece pričakujejo poslabšanje proizvodnje.

Vendarle zaupanje v slovensko gospodarstvo ostaja na visoki ravni in je za 14,2 odstotne točke višje od dolgoletnega povprečja. Že dalj časa je na ravni izpred krize.

Zaupanje v gradbeništvu je namreč doseglo najvišjo raven po juliju 2008, v storitvah pa najvišjo raven po septembru 2008.

Ne nazadnje je bil kazalnik gospodarske klime za 6,1 odstotne točke višji kot aprila 2016.