Bonitetna ocena

Kako preveriti partnerja in se izogniti neplačilu

Sklepate posel s podjetjem v Sloveniji ali tujini, o katerem ne veste veliko? Sprašujete se, ali vam bo nova stranka plačala ali dobavila naročeno? Zainteresirani ste za sodelovanje z naročnikom, s katerim ste že sodelovali, vendar sedaj ne veste, če je še sposoben izpolniti obveznosti? Sprašujete se, ali podjetje, s katerim nameravate skleniti posel, obstaja?

Danes praktično vsak želi preveriti, s kom posluje oziroma kdo je na drugi strani, vendar za to nima pravega znanja, pravih orodij ali pa si njihove uporabe preprosto ne more privoščiti.

Zato je tu Converta, ki vam lahko priskrbi temeljito in poglobljeno analizo podjetja. V konkretnih primerih tudi realno oceni, ali je smiselno porabljati sredstva za izterjavo dolgovanih sredstev.

Visoki stroški sodišč

Najbolj zanesljiv pokazatelj finančnega stanja je bonitetna ocena. Njihovo pripravo ponujajo različne bonitetne hiše, med bolj znanimi produkti v javnosti sta bonitete.si in gvin.si.

Iz bonitete so v prvi vrsti razvidne “rdeče luči”, ki odsvetujejo poslovanje s podjetjem, torej:

ali je davčni neplačnik;

ali plačuje račune po njihovi zapadlosti (in če da, koliko časa zamuja s plačilom);

ali je imelo blokirane račune (in če da, kdaj in koliko časa);

ali ima visoka nihanja ali upad letnih prihodkov;

ali ne oddaja davčnih napovedi ali drugih davčnih obrazcev;

ali je imelo rubež nepremičnin in premičnin (stroji, oprema, zaloge).

Posebno zadnji podatek je pomemben pri presoji, ali je proti dolžniku smiselno voditi izterjavo. S tem so namreč povezani sodni stroški, ki jih dobite nazaj šele ob uspešni izterjavi.

Ali je premoženje prosto bremen

Od ustreznih organov lahko pridobimo tudi podatke o vseh nepremičninah, ki jih ima podjetje v lasti, in o morebitnih vpisanih hipotekah na podlagi posojil ali danih izvršb. Če so vas drugi upniki prehiteli, je verjetno najbolj pametno odnehati. Če je premoženje prosto bremen, pa je smiselno pohiteti s postopki zavarovanja in izterjave, da si zagotovite plačilo.

Pri preverjanju dolžnikov je lahko v veliko pomoč tudi detektiv. Ta se pogovori z direktorjem, delavci ali kom drugim, ki pozna podjetje. Preveri, ali podjetje dejansko obstaja na naslovu, na katerem je prijavljeno, ali pa gre za slamnato podjetje. Ali je oprema, ki je v lasti podjetja, dejansko tam. Storitve detektiva se plačajo dodatno, cena pa je odvisna od lokacije dolžnika.

Redne stranke ugodneje do bonitete

Dostop do bonitetnih poročil, ki vključujejo vse te podatke, je razmeroma drag in si ga majhna podjetja bržčas ne morejo privoščiti oziroma se jim stroškovno ne splača.

Zato je tu Converta. Pri nas lahko dobite bonitetne ocene za podjetja vsepovsod po svetu, tudi po državah nekdanje Jugoslavije. Na splošno se cena njihove izdelave giblje od 70 do 150 evrov. Vsaka država ima svoj cenik.

Končna cena je v veliki meri odvisna od tega, ali se mudi z izdelavo bonitetne ocene. Najhitreje jo je mogoče dobiti v 4 delovnih dneh, najkasneje pa v 14. Seveda so tudi ti roki odvisni od države.

Pri plačilu je veliko odvisno tudi od tega, ali gre za nove ali redne stranke. Prva se na nas pogosto obračajo v trenutku, ko se odločajo o tem, ali naj proti dolžniku vložijo izvršbo. Izdelavo bonitetnega poročila jim zaračunamo. Povemo jim tudi, kaj je smiselno narediti.

Drugače je pri rednih strankah, ki imajo dostop do brezplačnih bonitetnih poročil. Te se običajno obračajo na nas tudi z vprašanji o tekočem poslovanju obstoječih poslovnih partnerjev.

Vsi odgovori na Converti

Bonitetna poročila običajno ni težko razumeti. V njem vse piše o preteklem poslovanju, dana je tudi ocena za prihodnje poslovanje. Če ima kdo dodatno vprašanje, pa lahko odgovor brez težav poišče na Converti.