Blagovna menjava se še povečuje

Po tem, ko je blagovna menjava Slovenije s tujino že lani dosegla najvišjo raven v zadnjih letih, se obseg izvoza in uvoza povečuje tudi v letošnjem letu.

Slovenija je v prvih dveh mesecih izvozila za več kot 4,2 milijarde evrov blaga, kar je 8,9 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Uvoz je bil višji za 13,7 odstotka in je znašal 4,18 milijarde evrov. Presežek pri blagovni menjavi s tujino je v tem obdobju znašal 36,5 milijona evrov, kažejo podatki statističnega urada RS (Surs).

Naša podjetja so nadpovprečno rast zabeležila pri izvozu izdelkov in storitev v države, ki niso članice Evropske unije (EU), medtem ko je bilo pri uvozu ravno obratno. Iz držav EU smo denimo uvozili skoraj 15 odstotkov več blaga.

Slovenija je sicer v rekordnem letu 2016 izvozila za skoraj 25 milijard evrov blaga, kar je bilo štiri odstotke več kot v letu pred tem, uvozila pa je za dobrih 24 milijard evrov blaga ali za 3,3 odstotke več kot v letu 2015.

Gospodarsko razpoloženje v državah EU, ki so naše ključne trgovinske partnerice, se je v aprilu občutneje izboljšalo. Vrednost kazalnika gospodarskega razpoloženja (ESI) za EU se je zvišala za 1,4 točke na 110,6 točke. Gre za najvišjo raven od konca poletja 2007. Kazalnik za Slovenijo se je medtem znižal s 112,9 na 112,7 točke.