V nadaljevanju je naštetih 10 priporočil kako se izogniti dodanemu zadolževanju v času božično novoletnih praznikov

1. Vnaprej določiti proračun in se ga posledično držati.

2. Kupite samo tisto, kar potrebujete. Ne nasedite ponudbam v smislu »3 za ceno 2«, ker boste kupili več kot v resnici potrebujete.

3. Dekoracija se lahko uporabljajo večkrat. Ne trošite denarja za novo dekoracijo samo zato, ker lanskoletni niso več moderni ali se ne ujemajo z barvno shemo vaše sobe.

4. Ne kupujte daril, ki so sama sebi namen in ne bodite razsipni. Škoda denarja je, da kupite stvari, ki bodo pozabljena ostala nekje v škatli. Ne kupujte veliko daril za otroke, saj bodo verjetno dobili darila od drugih družinskih članov in prijateljev.

5. Domači priboljški so cenejši in bolj zdravi kot kupljeni. Poiščite recepte na spletu, morda tudi zaposlite otroke. Taki domači izdelki so lahko tudi prijetno darilo.

6. Če boste povabili prijatelje in družino na večerjo, naj vsakdo prinese kakšen sestavni del večerje s sabo. Tako delite stroške in zmanjšate stres pri kuhanju za več oseb, saj vam ni potrebno preživeti cel dan v kuhinji. Ne kuhajte v prevelikih količinah, saj se vse preveč hrane zavrže. Načrtujete koliko se v vašem gospodinjstvu dejansko poje.

7. Bodite pozorni na posebne ponudbe ko nakupujete, vendar bodite previdni, da ne kupite stvari samo zaradi tega,ker so poceni. Držite se nakupovalnega seznama in kupite samo tisto kar potrebujete.

8. Spletno nakupovanje vam lahko prihrani čas in denar, da najdete najbolj ugodne cene.

9. Uprite se skušnjavi uporabe kreditnih kartic, saj boste izgubili občutek koliko ste že porabili in boste na koncu porabili več denarja, kot ste prvotno načrtovali.

10. Premislite preden se odločite za nakup. Preverite ali je izdelek na vašem nakupovalnem seznamu in predvsem ali je v mejah vašega proračuna. Prav tako naj vas ne bo strah kupiti diskontnih izdelkov oz. izdelkov brez priznane blagovne znamke. Samo zato, ker so cenejši, še nujno ne pomeni, da so slabše kvalitete.