Bonitetna ocena terjatev

Bonitetna ocena terjatev

Z bonitetno oceno pridobite ključne podrobnosti o podjetju in terjatve, ki jo izkazujete do njega. Analiza obsega pregled podatkov o dolžniku, tudi o statusu njegovega bančnega računa, zadolženosti in morebitnih težavah pri poslovanju.

Pri terjatvah pa se ugotavlja njihova verodostojnost, torej ali so podprte z ustrezno dokumentacijo. Tudi to, ali bodo v kratkem času zastarale in jih zato ni smiselno sodno izterjati. Išče se tudi odgovor na vprašanje, koliko možnosti ima dolžnik za uspešen ugovor.

 

Predhodna ocena

Za učinkovito obvladovanje terjatev do kupcev in izogibanje nepotrebnim stroškom je smiselno pred vložitvijo izvršbe predhodno oceniti terjatev.

Pri odločitvi za izvršbo je pomembna bonitetna ocena dolžnika, predvsem, ali ta razpolaga z dovolj premoženja oziroma prihodki, da bo lahko poplačal terjatev v izvršbi. Upniki se morajo zavedati, da imajo lahko terjatve tudi negativno vrednost, in sicer ko vlagajo v stroške sodnega postopka in odvetnikov, dolžnik pa nima nikakršnega premoženja in ni zmožen pokriti niti stroškov postopka, kaj šele glavnice in zamudnih obresti.

 

Od česa je odvisna ocena terjatev

Osnovni podatki, ki jih vsebuje bonitetno poročilo podjetja, so običajno bonitetna ocena preverjenega podjetja, višina kreditnega priporočila, podatki o povezanih družbah, vodstvu, lastništvo, računovodski izkazi (bilanca stanja, izkaz uspeha), plačilne navade, podatki o uvozu in izvozu,…

Bonitetna ocena terjatev pa je narejena na podlagi naslednjih kriterijev:

  • čas od zapadlosti terjatev
  • znesek terjatev,
  • bonitetna ocena dolžnika,
  • pravni naslov, iz katerega izvira dolg (npr. prodaja blaga, storitev, posojilo, ipd.),
  • razpoložljivost podatkov o terjatvi (stanje dokumentacije, finančni podatki, ipd.) in
  • kako je potekala izterjava terjatev oziroma dolga do trenutka prenosa.